Rzodkiewka – witaminy i właściwości odżywcze
Rzodkiewka to chyba najbardziej popularna nowalijka Dowiedz się więcej o królowej nowalijek. Przekonaj się, jakie posiada rzodkiewka – witaminy i właściwości.
Rzodkiewka – Witaminy i minerały
Rzodkiewka miano królowej nowalijek zyskała nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale i dzięki zawartości sporych ilości witamin i minerałów. Wśród witamin możemy wyróżnić między innymi: C, A, K, B6. Znajdziemy w niej również kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę i tiaminę. Warto zwrócić także uwagę na minerały, w tym: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód czy cynk. Poza tym zawiera białko i sporo błonnika. Rzodkiewka jest niskokaloryczna, posiada jedynie 16 kcal na 100 g.
Rzodkiewka – Właściwości odżywcze i lecznicze
Dzięki sporej zawartości witaminy C rzodkiewka dba o naturalną odporność naszego organizmu, chroniąc przed wirusami i bakteriami. Za sprawą żelaza czy miedzi wpływa także na procesy krwiotwórcze. Z kolei spora zawartość potasu nazywanego pierwiastkiem życia może nas uchronić przed nadciśnieniem, regulując ciśnienie krwi i rytm serca. Potas poprawia również pracę mózgu, dotleniając go i tym samym wpierając procesy myślowe i koncentrację. Uczestniczy on także w spalaniu białek i węglowodanów. Utrzymuje stały poziom insuliny w organizmie.
Poza tym z rzodkiewki można przygotować sok, który złagodzi objawy duszącego kaszlu i przyniesie ukojenie obolałemu gardłu. Osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych również mogą spróbować kuracji tym wyjątkowym sokiem.
Dla osób będących na diecie, również mamy dobre wiadomości, bowiem rzodkiewka jest niskokaloryczna (16 kcal na 100 g) , a w dodatku zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na przemianę materii, usuwa złogi zalegające w jelitach i zapobiega zaparciom.
Do dzieła! Przepisów na dania z rzodkiewką znajdziecie mnóstwo. Można ją gotować, piec, a także jeść na surowo, na przykład jako przekąskę podczas pracy.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI