Kuskus – właściwości zdrowotne i odżywcze
Brakuje Ci energii i jesteś znudzony serwowanymi często potrawami? Mamy na to sposób. Wprowadź do swojego menu kuskus, który pozwoli Ci na nowo odkryć smak niektórych dań. Jest to kasza, która w ostatnich latach zyskała uznanie wielu Polaków za sprawą uniwersalnego zastosowania, smaku oraz dzięki szerokiemu użyciu w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto jeść kuskus.
Kuskus uznawany jest za kaszę, ale sposobem produkcji przypomina makaron. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że tę kaszę uzyskuję się z nasion pszenicy durum, tej samej, która służy do przygotowania makaronu. Kuskus powstaje ze zmielonej pszenicy połączonej z wodą i z tak utworzonej masy lepi się małe kuleczki.
Kuskus używany jest zwłaszcza w kuchni Afryki Północnej. Po raz pierwszy pojawił się w dokumentach historycznych w XIII wieku w krajach Afryki Północnej, a później jako artykuł spożywczy w krajach Bliskiego Wschodu czy Turcji.
Jest to składnik kulinarny traktowany często jako zamiennik dla ryżu czy ziemniaków. Jest bardzo wszechstronny, a jego przygotowanie nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku. Wystarczy dolać do niego gorącej wody i wymieszać aż odpowiednio napuchnie. Kuskus można dodawać do zup czy sosów, łączyć ze smażonymi warzywami lub używać zamiast płatków śniadaniowych.
Kuskus – właściwości:
Kuskus to nie tylko walory kulinarne, ale i bogactwo zdrowia. Zawiera on cenne przeciwutleniacze, które pomagają uchronić się przed rozwojem wielu chorób, w tym zapobiega rozwojowi cukrzycy czy chorób serca. W jednej szklance kuskusu znajdziemy również pięć gramów błonnika. Jedna szklanka kuskusu pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na selen. Poza tym w kuskusie znajduje się potas, który odpowiada za ważne procesy zachodzące w organizmie, reguluje ciśnienie krwi i pulsu. Pomaga on także regulować płyny w organizmie, co jest istotne przy problemach z ciśnieniem krwi. Potas pomaga również zapobiec skurczom mięśni, dzięki czemu zapobiega arytmii.
Osoby będące na diecie również mogą skorzystać z dobrodziejstwa, jakie niesie ze sobą kuskus. 1 szklanka kuskusu zapewnia tylko 176 kalorii, to o wiele mniej kalorii niż filiżanka ryżu lub quinoa, które mają 205 i 254 kalorii. Co istotne kuskus nie zawiera tłuszczu czy cukru.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty żywieniowe, to z pewnością kuskus powinien znaleźć się w Twoim jadłospisie. Jeśli on nie przypadnie Ci do gustu, to możesz wybierać spośród innych równie wartościowych kasz. O bogactwie składników odżywczych kaszy gryczanej możesz przeczytać we wpisie: „Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?”. Z kolei we wpisie: „Kasza jaglana – właściwości odżywcze i lecznicze”, dowiesz się, co kryje w sobie kasza jaglana.
Mam PROBLEM ZE SWOIMI STAWAMI